Gamla rör

Startsida > Ordlista  > Gamla rör

Gamla rörsystem kan utgöra både en utmaning och en risk för fastighetsägare. Dessa system, ofta installerade för decennier sedan, kan vara gjorda av material som inte längre anses vara optimala utifrån moderna standarder. I takt med att rören åldras, ökar risken för problem som läckor, sprickbildning och korrosion, vilket kan leda till kostsamma reparationer och till och med allvarliga vattenskador.

Problem med gamla rör

Korrosion

Många äldre rörsystem är tillverkade av metall som järn eller stål, som med tiden kan korrodera. Korrosionen försämrar rörets strukturella integritet och kan leda till läckor eller totalt haveri.

Kalk- och Mineralavlagringar

Hårt vatten kan bidra till uppbyggnaden av kalk och mineraler inuti rören, vilket reducerar vattenflödet och effektiviteten i rörsystemet.

Rotskador

Gamla rör som är spruckna eller har svaga förbindelser kan invaderas av rötter från träd och buskar. Rötterna söker sig till vattnet i rören, vilket kan leda till blockeringar och ytterligare skador.

Miljöpåverkan

Många äldre rörmaterial, som bly och asbestcement, kan också utgöra allvarliga miljö- och hälsorisker.

Lösningar för gamla rör

Rörinspektion

En grundlig inspektion med kamerateknik är det första steget för att bedöma tillståndet på gamla rör. Detta hjälper till att identifiera problemområden och möjliggör riktade åtgärder.

Rörspolning och Rörfräsning

För att åtgärda problem med avlagringar och mindre rörskador kan tekniker använda metoder som rörspolning och rörfräsning. Dessa metoder rengör och återställer rör utan att behöva byta ut dem.

Relining

Ett alternativ till att byta ut gamla rör är att reparera rören med relining. Denna teknik innebär att man skapar en ny, hållbar rörledning inuti de befintliga rören. Relining kan ofta genomföras utan större grävarbeten.

Stambyte

I fall där rören är alltför skadade för reparationer kan ett fullständigt stambyte vara nödvändigt. Detta innebär en större investering men löser många av de problem som gamla rör medför.

Varför bör man agera?

För att undvika dyra nödreparationer och möjliga hälsorisker är det viktigt för fastighetsägare att agera innan gamla rör leder till allvarliga problem. Regelbunden underhåll och tidiga ingrepp kan spara pengar på lång sikt och säkerställa ett säkert och effektivt rörsystem.

Att investera i underhåll eller modernisering av gamla rör är inte bara en fråga om funktionalitet. Det bidrar också till fastighetens värde och säkerställer en trygg och hälsosam boendemiljö för alla invånare. Om du misstänker att ditt hem eller din fastighet har gamla rör som behöver uppmärksamhet, kontakta en professionell VVS-tekniker för att diskutera dina alternativ.

Kontakta oss

Tel: 0763 43 19 72
Mail: kontakt@mavirelining.se

Kontakta oss för offert

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor, vill boka en rörinspektion eller få en offert. Du når oss genom att ringa 0763 43 19 72, maila oss på kontakt@mavirelining.se eller skicka ett meddelande via formuläret nedan.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.